Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Disodium EDTA to sekwestrant, reaguje i tworzy kompleksy z jonami metali, które mogą wpływać negatywnie na wygląd i/lub stabilność produktu kosmetycznego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trwałość kosmetyk, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Wspomaga działanie konserwantów poprzez destabilizację ścian komórek bakteryjnych, w których obecne są jony wapnia. Środek zmiękczający wodę, pozwala na otrzymywanie klarownych roztworów.

Bezpieczeństwo Disodium EDTA

Bezpieczeństwo składnika
Disodium EDTA jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Disodium EDTA może być używana jako substancja konserwująca w żywności. Wiązanie metali również chroni kosmetyk przed zepsuciem. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2002 r. uznał Disodium EDTA za bezpieczny składnik do stosowania w preparatach kosmetycznych.Testy kliniczne wykazały brak wchłaniania soli EDTA przez skórę. CIR w 2019 r. na podstawie nowych dostępnych danych i poprzedniego raportu potwierdził pierwotny wniosek. EDTA i jego sole mogą zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Disodium EDTA

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Disodium EDTA

Syntetyczne

Źródła danych

PEG-7 Hydrogenated Castor Oil

Zobacz