Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Rozpuszczalnik. Substancja zwiększająca lepkość produktów. Może pełnić funkcje zapachowe. Środek pochłaniający wilgoć.

Działanie kosmetyczne

Nawilża skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rozporządzenie 1223/2009: Eter monoetylowy glikolu dietylenowego znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w prosuktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III pozycja 297). Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: • W utleniających produktach do farbowania włosów 7% • W nieutleniających produktach do farbowania włosów 5% • W produktach spłukiwanych innych niż produkty do farbowania włosów 10% • W pozostałych produktach kosmetycznych innych niż w aerozolu 2,6% • W następujących produktach w aerozolu: czyste kompozycje zapachowe, produkty do włosów w aerozolu, antyperspiranty i dezodoranty 2.6%. Składnik nie może być stosowany w produktach do oczu i higieny jamy ustnej. Bezpieczeństwo substancji zostało ocenione przez ekspertów CIR. Substancja nie powoduje uczuleń, ale może powodować łagodne podrażnienie skóry. Może powodować podrażnienie oczu. Eksperci CIR stwierdzili, że składnik ten może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

CI 42090

Zobacz