Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych (zał. V pozycja 1a). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy). Bezpieczeństwo substancji zostało ocenione przez ekspertów CIR. Nierozcieńczony benzoesan etylu powodował łagodne podrażnienie oczu I skóry. Nie działał uczulająco. Eksperci CIR stwierdzili, że benzoesan etylu jest składnikiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Benzoesan etylu znajduje się w napojach alkoholowych oraz w różnych owocach, np. w jabłku, bananie, czereśni. Występuje również w mleku, maśle, winach i czarnej herbacie.

Propylparaben

Zobacz