Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Chroni przed promieniowaniem UVB.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ethylhexyl salicylate jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Substancja znajduje się na liście substancji promienochronnych dozwolonych w produktach kosmetycznych (zał. VI pozycja 20). Jej dozwolone maksymalne stężenie w produkcie gotowym do użycia wynosi 5%. Bezpieczeństwo substancji zostało ocenione przez ekspertów CIR. Może działać uczulająco na skórę. Eksperci CIR stwierdzili, że salicylan może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ricinus Communis Seed Oil

Zobacz