Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wspomaga działanie innych dodanych do kosmetyku konserwantów (np. fenoksyetanolu). Jest to związane ze zdolnością do zmniejszania napięcia powierzchniowego ścian komórkowych mikroorganizmów, co umożliwia łatwiejsze przenikanie tradycyjnych konserwantów do wnętrza komórki, a następnie ich śmierć.

Działanie kosmetyczne

Zmniejsza lub eliminuje nieprzyjemny zapach na skórze oraz chroni przed jego powstawaniem.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ethylhexylglycerin jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: W oparciu o dostępne dane panel ekspertów CIR stwierdził, że etyloheksylogliceryna jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Etyloheksylogliceryna nie powoduje uczulenia skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Substancja zakwalifikowana jest jako stwarzająca zagrożenie przy kontakcie z oczami- powoduje poważne uszkodzenia oczu (H318). Jednak substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.  

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Etyloheksylogliceryna jest stosowana w produktach do kąpieli, pielęgnacji ciała i włosów, dezodorantach, kosmetykach do makijażu i preparatach do opalania.

Potassium Sorbate

Zobacz