Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek często stosowany jest w kosmetykach dla dzieci.

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie i odświeżająco. Olejek stosowany jest przede wszystkim w pastach do zębów. Działa także przeciwbakteryjnie, dlatego stosowany jest również w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek eukaliptusowy jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Drzewo eukaliptusowe rośnie głównie w Australii, Indiach, Afryce i Europie. W Polsce roślina znana jest jako rozdąb. Olejek otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną liści i gałązek. W kosmetyce głównie otrzymywany z odmiany globulus, którego głównym składnikiem jest eukaliptol.

Propyl Alcohol

Zobacz