Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny , działa antyseptycznie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek goździkowy z pąków jest bezpiecznym składnikiem kosmetyków.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek otrzymywany jest z pąków drzewa goździkowego. Roślina pochodzi z Filipin. Olejek z pąków kwiatowych otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną. Głównym składnikiem olejku jest eugenol. Olejek można również otrzymać poprzez destylację szypułek i liści.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Eugenia Caryophyllus Bud Oil

Zobacz