Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Eugenol nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Działanie antyseptyczne.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wiele osób pyta w internecie co to jest eugenol oraz czy eugenol jest szkodliwy? Wyjaśniamy. Rozporządzenie 1223/2009: Eugenol znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III pozycja 71). Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym • 0,01 % w produkcie spłukiwanym

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinna

Źródła danych

Ciekawostki

Eugenol to przezroczysty do bladożółtego płyn o korzennym goździkowym aromacie. Eugenol, naturalnie występująca substancja w wielu roślinach, jest używany do tworzenia zapachów i aromatów.

Behenyl Alcohol

Zobacz