Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Zmiękcza i utrzymuje w dobrej kondycji skórę. Sprawia wrażnienie świeżości i czystości skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek kopru włoskiego jest składnikiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z owoców rośliny poprzez destylację z parą wodną. Roślina uprawiana jest w Europie i Azji. Głównym składnikiem olejku jest anetol.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Ethylhexyl Caprylate/Caprate

Zobacz