Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Zapobiega wysychaniu produktu.

Działanie kosmetyczne

Polisacharyd wykorzystywany w kosmetykach do skóry i włosów – daje uczucie wygładzenia. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka. Poprawia poziom nawilżenia (wiąże wodę), działa przeciwzapalnie i łagodząco. Jest także prebiotykiem, czyli wpływa na wzmocnienie mikrobiomu skórnego, dzięki czemu zwiększa odporność na działanie czynników i patogenów zewnętrznych. Ułatwia rozprowadzanie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Fructan może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach, nie istnieją ograniczenia w stosowaniu substancji.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone

Zobacz