Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient, substancja dodawana do produktu kosmetycznego w celu natłuszczenia, zmiękczenia, wygładzenia i pośredniego nawilżenia skóry. Działa na powierzchni skóry lub w warstwie rogowej naskórka. Zapobiega utracie wody tworząc barierę ochronną na skórze. Wyrównuje powierzchnie skóry poprzez zmniejszenie szorstkości. Posiada działanie kojące, łagodzi dyskomfort np. swędzenie. Wygładza, nabłyszcza, nawilża oraz natłuszcza skórę lub włosy. Użycie substancji kondycjonującej poprawia ogólny wygląd skóry lub włosów i utrzymuje je w dobrej kondycji.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR zbadał składnik pod kątem bezpieczeństwa w produktach kosmetycznych w maksymalnym użytym stężeniu 5%, w tym stężeniu substancja jest bezpieczna do stosowania w wyrobach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

PEG-20 Almond Glycerides

Zobacz