Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapachu produktom.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Geraniol jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Garaniol znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III pozycja 78). Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym, • 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Geraniol to związek zapachowy naturalnie występujący w olejku różanym, olejku cytronelowym oraz olejkach eterycznych z geranium i cytryny. Może być także produkowany syntetycznie.

Acacia Decurrens Extract

Zobacz