Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Niejonowy związek powierzchniowo czynny, emulgator O/W. Zmniejsza napięcie powierzchniowe składników preparatu ułatwiając tworzenie im jednorodnej mieszaniny. Łagodzi działanie drażniące anionowych związków powierzchniowo czynnych oraz poprawia jakość i stabilność piany w preparacie.

Działanie kosmetyczne

Emolient. Tworzy na powierzchni skóry film, który chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego na skórę (tj. zanieczyszczenia, suche powietrze) oraz działa pośrednio nawilżająco poprzez ograniczenie nadmiernej transepidermalnej utraty wody. Poprzez ograniczenie TEWL działa kondycjonująco na skórę, zmiękczając ją i wygładzając. Substancja renatłuszczająca, uzupełniająca ubytki w warstwie hydrolipidowej naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR potwierdził ocenił Glyceryl Cocoate jako składnik bezpieczny w preparatach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Magnesium Aluminum Silicate

Zobacz