Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji – formy fizykochemicznej, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Zastosowany w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiał zmywanie preparatu z powierzchni włosa. Substancja zwilżająca – ułatwia usuwanie zanieczyszczeń.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty – stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Przez co pośrednio nawilża skórę. Działa kondycjonujo na skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glyceryl laurate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2004 r. w swoim raporcie uznał Glyceryl laurate za bezpieczny składnik kosmetyczny Surowiec nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę. CIR w 2015 r. przeanalizował nowe dostępne dane o tym składniku. Uznano, że w obecnych praktykach stosowania Glyceryl laurate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Sesamum Indicum Seed Oil

Zobacz