Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Zastosowany w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiał zmywanie preparatu z powierzchni włosa. Wpływa na właściwości aplikacyjne preparatu, czyli poprawia rozsmarowywanie emulsji.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty – stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca – ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glyceryl ricinoleate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1988 r. w swoim raporcie uznał Glyceryl ricinoleate za bezpieczny składnik kosmetyczny. CIR w 2007 r. przeanalizował nowe dostępne dane o tym składniku i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej rycynowy otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion rośliny Ricinus communis, a następnie klarowanie oleju za pomocą ciepła. Olej rycynowy stosowany jest przede wszystkim jako środek kondycjonujący skórę – okluzyjny w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała.

Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil

Zobacz