Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji – formy fizykochemicznej, której przykładem w preparatach kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy, lotiony, czyli połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe. Zagęszcza roztwory anionowych SPC (środków powierzchniowo czynnych). Modyfikator reologii – substancja zagęszczająca roztwór, wpływa na gęstość i określenie aplikacji, ale również w istotny sposób oddziałuje na sensorykę, wygląd oraz stabilność produktu. Stabilizator emulsji – substancja chemiczna, umożliwiająca utrzymanie właściwości fizykochemicznych innych substancji, do których dodawana jest w niewielkich ilościach, zapobiegająca lub opóźniająca samorzutne i niekorzystne przemiany chemiczne, np.: żywności, leków, zawiesin, emulsji.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, zwierzęce, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała stearynian glicerylu jest szeroko stosowany i można go znaleźć w balsamach, kremach, pudrach, produktach do oczyszczania skóry, bazach i podkładach do makijażu, tuszach do rzęs, cieniach do powiek, eyelinerach, odżywkach i płukankach do włosów oraz produktach do opalania i ochrony przeciwsłonecznej.

Calcium Aluminum Borosilicate

Zobacz