Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Przeciwutleniacz- zawiera wysoką zawartość witaminy E, spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV. Nawilża, odbudowuje barierę ochronną skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glycine Soja Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Bezpieczeństwo oleju sojowego zostało ocenione przez CIR. Na podstawie danych naukowych stwierdzono, że składnik można bezpiecznie stosować w kosmetykach. Składniki pochodzenia roślinnego są wykorzystywane od lat, dlatego wiedza na temat ich bezpieczeństwa jest rozległa. Przed wprowadzenie do użytku każda substancja w przemyśle kosmetycznym jest badana pod kątem bezpieczeństwa dla oczu i skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

W aromaterapii stosowany jako olej nośnikowy, w którym rozpuszczane są olejki eteryczne.

Coco-Caprylate

Zobacz