Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Substancja zmiękczająca i nawilżająca, chroni naskórek przed utratą wody. Wygładza skórę zmniejszając jej szorstkość. Działa przeciwzapalnie- zmniejsza swędzenie i łagodzi podrażnienia. Ekstrakt stosowany w produktach wspomagających leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy. Rozjaśnia plamy i przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry. Jest przeciwutleniaczem – neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry spowodowane, np. promieniowaniem UV. Ekstrakt wykorzystywany w kosmetykach o działaniu przeciwcellulitowym, preparatów do opalania i łagodzących podrażnienia oraz anti-age.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glycyrrhiza glabra root extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Bezpieczeństwo ekstraktu z korzenia lukrecji gładkiej zostało ocenione przez ekspertów CIR. W raporcie z 2008 roku potwierdzono, że substancja jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Wykazano brak potencjału drażniącego oraz uczulającego substancji zawartych w lukrecji. Dodatkowo narażenie na składniki lukrecji przy stosowaniu kosmetyków jest znacznie niższe niż narażenie podczas spożywania cukierków z lukrecji.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Korzeń lukrecji jest wykorzystywany do produkcji cukierków. Substancja zawarta w lukrecji – kwas glicyryzynowy, jest 50 razy słodsza niż biały cukier.

Aluminum Starch Octenylsuccinate

Zobacz