Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Stosowany w preparatach do cer trądzikowych. Ze względu na zawartość garbników działa ściągająco, przyspiesza gojenie się ran, działa regenerująco.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ekstrakt z oczaru wirginijskiego jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych bez ograniczeń.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Ekstrakt z oczaru, gatunku krzewu lub drzewa z rodziny oczarowatych uprawianego także w Polsce.

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer

Zobacz