Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry, tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza powierzchnię naskórka. Wykazuje działanie regenerujące i zmiękczające naskórek.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Helianthus Annuus Seed Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2017 r. uznał Helianthus Annuus Seed Oil za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Helianthus annuus seed oil i jego trójglicerydy lub kwasy tłuszczowe zostały umieszczone przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na liście pośrednich dodatków do żywności. Te składniki mogą być stosowane jako składniki powłok żywicznych i polimerowych, które mają przypadkowy kontakt z żywnością.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Jest wykorzystywany do formułowania szerokiej gamy typów kosmetyków, w tym produktów do kąpieli, makijażu, preparatów oczyszczających, depilatorów, odżywek do włosów, szamponów, innych produkty do pielęgnacji włosów i skóry oraz do opalania.

Bambusa Arundinacea Stem Extract

Zobacz