Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco – redukuje zmarszczki i i poprawia sprężystość skóry. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowa UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi stany zapalne skóry. Stosowany w preparatach do włosów działa przeciwłupieżowo oraz przyspiesza ich wzrost.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hibiscus Rosa-Sinensis Flower Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Hibiskus znalazł swoje zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Jest bogatym źródłem witaminy C i antocyjanów, a w branży perfumeryjnej zyskał uznanie za orzeźwiający zapach.

Carthamus Tinctorius Seed Oil

Zobacz