Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Pozostawia skórę wygładzoną, elastyczną i miękką w dotyku. Zmiękcza, natłuszcza i wzmacnia barierę lipidową naskórka. Działa regeneracyjnie, w efekcie przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Przeciwutleniacz – spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hippophae Rhamnoides Fruit Oil jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Rokitnik jest źródłem karotenoidów i tokoli. Przeciwutleniacze takie jak: β-karoten lub likopen zapobiegają nowotworom i spowalniają procesy starzeniowe organizmu.

Magnesium Myristate 

Zobacz