Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła. Chroni przed promieniowaniem UVB.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Homosalate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. VI, pozycja 3). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w gotowym preparacie to 10%. Opinia SCCP (Scientific Committee on Consumer Products): SCCP w 2007 roku uznał Homosalate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych, gdy jego stężenie nie przekracza 10%.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Homosalate absorbuje promieniowanie UVB, które powoduje przedwczesne starzenie się skóry, oparzeń słonecznych oraz rozwoju czerniaka i innych postaci raka skóry.

Leuconostoc /Radish Root Ferment Filtrate

Zobacz