Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyku, powodując wzrost lepkości. Lepiszcze, zapewnia związanie składników produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów poprzez zobojętnienie ładunków elektrycznych na ich powierzchni.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hydrogenated Lanolin jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1980 r. uznał Hydrogenated Lanolin za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Substancja wykazuje bardzo niski potencjał uczulający.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Lanolina jest wydzieliną gruczołów łojowych owiec. Substancja gromadzi się na wełnie owiec, skąd następnie jest wydzielana w procesie odtłuszczania wełny.

Acetyl Tyrosine

Zobacz