Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Hydrolizat protein ryżu wpływa na trwałość piany, gasząc ją. Substancja wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu. Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hydrolyzed Rice Protein jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie podlega żadnym ograniczeniom. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo zostało ocenione przez panel ekspertów Cosmetic Ingredient Review (CIR). Na podstawie danych naukowych w 2000 roku stwierdzono, że składnik można bezpiecznie stosować w produktach kosmetycznych. W 2006 roku potwierdzono tę informację w kolejnym udostępnionym raporcie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Triisostearin

Zobacz