Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Działanie kosmetyczne

Chemiczny filtr UV, substancja pochłaniająca promieniowanie ultrafioletowe. Amiloxate ma zdolność pochłaniania światła ultrafioletowego w zakresie długości fal promieniowania UVB. Nałożony na skórę chroni ją przed oparzeniami słonecznymi, fotostarzeniem się skóry oraz rozwojem czerniaka i innych nowotworów skórnych wywoływanych nadmierną ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe. Amiloxate wykazuje również działanie przeciwzapalne, działa łagodząco oraz zmniejsza obrzęki nawet w małych dawkach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isoamyl p-methoxycinnamate jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 Isoamyl p-methoxycinnamate znajduje się wykazie substancji promieniochronnych dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik VII). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 10%. Opinia SCC: Komitet Naukowy Komisji Europejskiej ds. Kosmetologii (SCC) przeprowadził ocenę bezpieczeństwa p-metoksycynaminianu izoamylu. Na podstawie przeprowadzonego przez siebie przeglądu stwierdzono, że stosowanie tego składnika w produktach kosmetycznych jako substancja promieniochronna w maksymalnym stężeniu 10% nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Opinia SCCS Zgodnie z opinią SCCS, składnik bezpieczny do stosowania w kosmetykach. W oparciu o aktualną wiedzę naukową SCCNFP jest zdania, że organiczne filtry UV stosowane w kosmetycznych produktach ochrony przeciwsłonecznej, dopuszczone obecnie na rynek UE, nie mają żadnych skutków estrogennych, które mogłyby potencjalnie wpływać na zdrowie

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ascorbyl Glucoside

Zobacz