Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Gaz pędny stosowany w aerozolach (propelant). Zwiększa ciśnienie w opakowaniu, co umożliwia wydostanie się preparatu na zewnątrz w postaci aerozolu lub piany.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isobutane jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review w 1982 r. w swoim raporcie uznał izobutan za bezpieczny składnik kosmetyczny. Isobutane jest głównie stosowany w preparatach aerozolowych. Ze względu na krótki i niski poziom ekspozycji na działanie tego składnika, uznano wyniki badań uczulających i fototoksycznych za nieistotne. W 2002 r. CIR potwierdził powyższy wniosek w kolejnym raporcie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, mineralne (węglowodory)

Źródła danych

Ciekawostki

Stosowany w kremach do golenia, produktach do pielęgnacji włosów i produktach myjących.

Hydroxycitronellal

Zobacz