Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Pełni rolę rozpuszczalnika, stosowany w lakierach do paznokci.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isobutyl stearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo estrów stearynianów zostało ocenione w szeregu badań. W stężeniach stosowanych w kosmetyce estry stearynianów były minimalnie drażniące dla skóry. W badaniach klinicznych estry stearynianów oraz zawierające je kosmetyki były w minimalnym stopniu lekko drażniące, nie uczulające, nie fotoksyczne. Panel ekspertów CIR ocenił, że składnik może być bezpiecznie używany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Hydrolyzed Silk Protein

Zobacz