Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator w produktach typu sztyft – jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, daje dobry poślizg i ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isodecyl Oleate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1982 r. w swoim raporcie uznał Isodecyl Oleate za bezpieczny składnik kosmetyczny. Oleinian decylu może łagodnie lub umiarkowanie podrażniać skórę lub oczy, ale nie wywołuje uczulenia. CIR w 2015 r. przeanalizował nowe dostępne dane i na ich podstawie oraz poprzednich raportów (1982 r., 2003r.) uznał Isodecyl Oleate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach. Niektóre estry alkilowe (grupa związków, do której należy Isodecyl Oleate) mogą zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

Hydrolyzed Soy Protein

Zobacz