Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Środek przeciwpieniący, redukuje wytwarzanie się piany. Rozpuszczalnik. Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyku, powoduje obniżenie lepkości preparatu.

Działanie kosmetyczne

Działanie antyseptyczne, niszczy obecne na skórze drobnoustroje.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isopropyl Alcohol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2012 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej alkoholu izopropylowego i uznał go za bezpieczny składnik kosmetyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Substancja zaklasyfikowana jako substancja łatwopalna, mogąca powodować poważne podrażnienia oczu, senność lub zawroty głowy (H225, H319, H336). Stosowanie substancji w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP dotyczy wyłącznie substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Alkohol izopropylowy w zapachu przypomina etanol, jest lotny i daje efekt chłodzenia po odparowaniu. Jest stosowany w płynach po goleniu, produktach do kąpieli, makijażu, pielęgnacji paznokci, włosów i skóry. W produktach przeznaczonych dla pracowników służby zdrowia wykorzystywany jako środek antyseptyczny, np. w preparatach do chirurgicznego mycia rąk.

BHT

Zobacz