Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie kosmetycznym. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isopropyl Benzoate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V, pozycja 1a). Maksymalne stężenie substancji w preparacie gotowym do użycia to 0,5 % w przeliczeniu na kwas benzoesowy (INCI: Benzoic acid). Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 2012 r. uznał Isopropyl Benzoate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach opisanych w ocenie bezpieczeństwa. Isopropyl Benzoate znalazł się na liście składników, których nie zgłoszono jako obecnie używane. Jeśli byłyby używane w przyszłości, oczekuje się, że będą stosowane w kategoriach produktów i w stężeniach porównywalnych z innymi w tej grupie. Isopropyl Benzoate w postaci czystej (100%) posiada łagodny potencjał drażniący skórę i oczy.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Sodium Phytate

Zobacz