Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator w produktach typu sztyft – jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, daje dobry poślizg i ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Lepiszcze, zapewnia związanie składników produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isopropyl Isostearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 1992 r. uznał Isopropyl Isostearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Isopropyl Isostearate w postaci czystej (100%) drażni skórę i łagodnie drażni oczy, natomiast w stężeniu 10% substancja wykazuje jedynie łagodny potencjał drażniący oczy. CIR w 2015 r. na podstawie nowych dostępnych danych i poprzednich raportów (1992 r., 2011 r.) potwierdził pierwotny wniosek. Niektóre estry alkilowe (grupa związków, do której należy Isopropyl Isostearate) mogą zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Trideceth-12

Zobacz