Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetykach. Zmniejsza lepienie oraz tłustość warstw okluzyjnych w mieszaninie z innymi emolientami. Modyfikator reologii – wpływa na konsystencję, zmniejsza lepkość gotowych produktów.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isopropyl Stearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że uwzględnione estry alkilowe (w tym Isopropyl Stearate) są bezpieczne do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Propylene Glycol Distearate

Zobacz