Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy (ogranicza TEWL-transepidermalną utratę wody).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isostearyl Erucate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Eksperci CIR w raporcie z 2015 roku ocenił, że uwzględnione estry alkilowe (w tym Isostearyl Erucate) są bezpieczne do stosowania w preparatach kosmetycznych. Isostearyl Erucate znalazł się na liście składników, których nie zgłoszono jako obecnie używane. Jeśli byłyby używane w przyszłości, oczekuje się, że będą stosowane w kategoriach produktów i w stężeniach porównywalnych z innymi w tej grupie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

Mentha Arvensis Leaf Oil

Zobacz