Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne i bakteriostatyczne. Stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz w preparatach przeciwłupieżowych. Reguluje gospodarkę płynami, dlatego stosowany jest również w preparatach antycelulitowych. Wykazuje także działanie ściągające.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Juniperus Communis Fruit Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Zgodnie z klasyfikacją przekazaną przez firmy ECHA w rejestracjach REACH substancja ta może powodować reakcję alergiczną skóry.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z owoców jałowca (szyszkojagód) poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie na terenie Europy i Azji.

PEG-60 Almond Glycerides

Zobacz