Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca. Tworzy na powierzchni skóry hydrofilowy film zatrzymujący wodę. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie ma zdolności przenikania przez warstwę rogową naskórka – nawilża powierzchniowo. Działa kondycjonująco na włosy, zmiękcza i wygładza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: W badaniach in vitro hydrolizowanej keratyny badanej w stężeniu 100% i keratyny w stężeniu 5% nie odnotowano podrażnienia skóry. Hydrolizowana keratyna nie była także drażniąca w badaniach na ludziach w stężeniu do 25%. W badaniach in vitro keratyny (5%), hydrolizowanej keratyny (nierozcieńczonej) lub rozpuszczalnej keratyny (5%) nie odnotowano podrażnienia oczu. Hydrolizowana keratyna nie była także fototoksyczna ani fotouczulająca.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Keratyna jest białkiem strukturalnym występującym w skórze i jej przydatkach (włosach, paznokciach, rogach, kopytach). Ponadto jest substancją higroskopijną, wchłaniającą wilgoć i wiążącą wodę

CI 45380 Red 22 Lake

Zobacz