Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja aktywnawykazuje działanie antybakteryjne, co ma szczególne znaczenie w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Ponadto rozjaśnia przebarwienia. Blokuje aktywność tyrozynazy zmniejszając syntezę melaniny odpowiedzialnej za powstawanie przebarwień. Stosowana również jako przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu wolnych rodników – opóźnia procesy starzenia się skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie w 2010 r. potwierdził, że Kojic Acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w stężeniu do 1%.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas uzyskiwany biotechnologicznie z grzybów gatunku Aspergillus.

Acetylated Lanolin Alcohol

Zobacz