Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Lactic Acid (kwas mlekowy) w kosmetykach to modyfikator pH. Humektant – substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki.

Działanie kosmetyczne

Lactic Acid (kwas mlekowy) to substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp.

Bezpieczeństwo Lactic Acid

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Produkty zawierające alfa-hydroksy kwasy (AHA), w tym między innymi kwas mlekowy mogą być przeznaczone do użytku konsumenckiego, profesjonalnego (salonowego) lub medycznego. W zależności od przeznaczenia kwas mlekowy używany jest w różnych stężeniach. SCCNFP opinia: SCCNFP przyjął stanowisko w sprawie bezpieczeństwa AHA w oparciu o badania nad krótkotrwałą fototoksycznością (wrażliwość skóry ludzkiej na uszkodzenia wywołane promieniowaniem UV) oraz podrażnieniem skóry. SCCNFP uznał, że należy zapewnić pełną naukową ocenę bezpieczeństwa AHA. W związku z tym, kierując się ostrożnością, SCCNFP zasugerował, że maksymalne stężenie kwasu mlekowego powinno wynosić 2,5% przy pH ≥ 5,0. Cosmetic Ingredient Review: Eksperci CIR ocenili kwasy alfa-hydroksylowe pod kątem bezpieczeństwa w produktach kosmetycznych. Podczas badania nie zaobserwowano żadnych efektów ogólnoustrojowych przy aplikacji AHA na skórę, w miejscu aplikacji wystąpiło delikatne podrażnienie. Podrażnienie skóry wzrastało wraz ze stężeniem użytych AHA przy danym pH. Przy danym stężeniu AHA, a ze spadkiem pH podrażnienie narastało. Ponieważ AHA są składnikami złuszczającymi, eksperci CIR ocenili, że AHA mogą nasilać działanie promieniowania UV. Na podstawie wyników testów klinicznych wywnioskowano, że wzrost wrażliwości na światło był niewielki. Jednak przy stosowaniu kwasów alfa-hydroksylowych zaleca się stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Eksperci CIR uznali, że kwas mlekowy jest bezpieczny do stosowania w produktach przeznaczonych do użytku profesjonalnego w stężeniu do 30% lub mniejszym przy pH 3 lub wyższym. Takie produkty mogą być stosowane przez przeszkolonych profesjonalistów, przeznaczone są do krótkotrwałego stosowania, gdzie następuje dokładne spłukanie preparatu ze skóry oraz przy jednoczesnym codziennym stosowaniu ochrony przeciwsłonecznej. W produktach do użytku konsumenckiego kwas mlekowy może być zastosowany w stężeniu do 10% lub mniej przy pH 3,5 lub wyższym. Również istotne jest stosowanie równocześnie filtrów przeciwsłonecznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Lactic Acid

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Lactic Acid

syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas mlekowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów (AHA). Nazywane są one także kwasami owocowymi. Wykazują zróżnicowane działanie – keratolityczne, czyli złuszczające oraz rozjaśniające, nawilżające.

Calcium Paraben

Zobacz