Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Bezpieczeństwo składników Laureth, zostało ocenione przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredient Review (CIR). Panel ekspertów CIR ocenił dane naukowe i doszedł do wniosku, że składniki Laureth są bezpieczne jako stosowane w produktach kosmetycznych, jeśli zostały sformułowane jako niedrażniące.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). Odporna na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu

Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer

Zobacz