Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik kompozycji zapachowych.

Działanie kosmetyczne

Substancja zapachowa, tworzy wyczuwalny przyjemny zapach i/lub maskuje nieprzyjemny zapach. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i regenerujące. Stosowany w preparatach do cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Lavandula Angustifolia Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię. W jednej z australijskich klinik (Skin and Cancer Foundation, Victoria, Australia) został przeprowadzony przegląd danych pacjentów, którym wykonano testy płatkowe. Wśród 2178 pacjentów odnotowano 2,2% pozytywnych reakcji alergicznych. Najczęstszymi źródłami kontaktu z substancją były produkty do higieny osobistej i olejki eteryczne.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek eteryczny otrzymywany jest z kwiatów lawendy (Lavandula angustifolia, Labiatae). Roślina ta jest uprawiana w wielu krajach Europy i Ameryki Północnej.

PEG-5 Glyceryl Stearate

Zobacz