Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

molient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Środek antystatyczny – zapobiega elektryzowaniu się włosów. Poprawia ich wygląd, ułatwia rozczesywanie, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i elastyczność.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Linoleic Acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas linolowy to nienasycony kwas tłuszczowy omega-6 znajdujący się w oleju kukurydzianym, szafranowym i słonecznikowym.

PEG-25 Glyceryl Stearate

Zobacz