Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Linum Usitatissimum Seed Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie w 2017 r. uznał Linum Usitatissimum Seed Oil za bezpieczny składnik preparatów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej lniany to jadalny olej wyciskany z nasion Linum Usitatissimum, a otrzymywane z niego kwasy tłuszczowe nazywane są kwasem lnianym. Olej może być stosowany w produktach do kąpieli, oczyszczających i przeznaczonych do pielęgnacji skóry

Sodium Lactate

Zobacz