Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów zapobiega ich łamliwości, wzmacnia je i regeneruje po zabiegach fryzjerskich. Chroni skórę przed utratą wilgoci, wygładza ją i zmiękcza. Poprawia strukturę skóry, zapobiegając powstawaniu rozstępów oraz zmarszczek. Nawilża, uelastycznia, wspomaga regenerację skóry. Przeciwutleniacz – spowalnia procesy starzenia się skóry spowodowane, np. promieniowaniem UV.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Macadamia Ternifolia Seed Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo oleju makadamia zostało ocenione w 2017 roku. Na podstawie danych naukowych stwierdzono, że składnik można bezpiecznie stosować w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała. Składniki pochodzenia roślinnego są wykorzystywane od lat, dlatego wiedza na temat ich bezpieczeństwa jest rozległa. Przed wprowadzenie do użytku każda substancja w przemyśle kosmetycznym jest badana pod kątem bezpieczeństwa dla oczu i skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek z orzechów makadamia zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, palmitynowy. Bogaty w witaminę A, B, E oraz skwalen. Olej znajduje zastosowanie również w olejowaniu włosów i masażu.

Charcoal Powder

Zobacz