Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np. kremy) i zawiesiny (np. pilingii). Szczególnie polecany do recepturowania kosmetyków o białym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jednak także w wyrobach do makijażu, gdyż jest czynnikiem zawieszającym w układzie pigmenty. Posiada właściwości zmętniające, zmniejsza przezroczystość produktów kosmetycznych. Działa przeciwzbrylająco, pozwala na swobodny przepływ cząstek stałych, w ten sposób zapobiegając zlepianiu się produktów kosmetycznych w proszku w bryłę lub zbitą masę. Adsorbent, substancja pochłaniająca składniki rozpuszczone w fazie wodnej i/lub olejowej. Kosmetyki na bazie krzemianu magnezowo-aluminiowego dobrze rozprowadzają się na powierzchni skóry i pozostawiają ją przyjemną i jedwabistą w dotyku.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Magnesium Aluminum Silicate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie w 2003 r. uznał Magnesium Aluminum Silicate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Krzemian magnezowo-aluminiowy posiada łagodny potencjał drażniący skórę i oczy.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Amylcinnamyl Alcohol

Zobacz