Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Regulator pH (funkcja buforująca)

Działanie kosmetyczne

Działa złuszczająco na martwe komórki naskórka, dzięki czemu wygładza powierzchnię skóry oraz rozjaśnia przebarwienia. Ponadto wspomaga oczyszczanie porów skóry i stymuluje odnowę komórek naskórka. Posiada właściwości nawilżające skórę, wiąże i zatrzymuje w niej wodę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Malic acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2018 r. w swoim raporcie uznał malic acid za bezpieczny składnik preparatów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania substancji i wykorzystywanych stężeniach jako regulator pH. CIR stwierdził, że dane były niewystarczające do określenia bezpieczeństwa składnika dla innych funkcji. Kwas jabłkowy jest potencjalnie drażniący przy zastosowaniu na skórę i oczy. CIR zaleca konsumentom zminimalizowanie przypadkowego narażenia oczu na preparaty kosmetyczne zawierające w składzie kwas jabłkowy, takie jak lakiery do włosów.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas jabłkowy należy do alfa-hydroksykwasów (AHA). Naturalnie występuje w niedojrzałych jabłkach, wiśniach, winogronach i pomidorach. Jest stosowany do aromatyzowania wina, a także powstaje on podczas jego leżakowania. Cząsteczka kwasu jabłkowego jest stosunkowo duża w porównaniu z innymi α- hydroksykwasami, dlatego słabiej penetruje powierzchnię skóry, a jego działanie jest delikatniejsze.

Hydroxyethyl p-Phenylenediamine Sulfate

Zobacz