Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Maltodekstryna działa w kosmetyku jako stabilizator emulsji. Chroni przed rozwarstwieniem się faz wchodzących w skład kosmetyku, zwiększając tym samym jego trwałość. Substancja wiążąca, zapewniająca spójność różnych składników produktu. Jako polisacharyd maltodekstryna pochłania cząsteczki wody działając w preparacie kosmetycznym jako absorbent.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca dla włosów i skóry. Wygładza i uelastycznia. Tworzy na powierzchni skóry i włosa ochronny film, który zabezpiecza przed szkodliwym wpływem środowiska. Ponadto, pośrednio zwiększa nawilżenie skóry poprzez ograniczenie TEWL.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR ocenił maltodekstrynę jako składnik bezpieczny w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Elettaria Cardamomum Seed Oil

Zobacz