Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja aktywna, kondycjonująca. Wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne (neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowania UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry, przeciwdziała efektom starzenia się skóry).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Melissa Officinalis Leaf Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych. Melissa officinalis leaf extract jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Ekstrakt z melisy lekarskiej (Melissa officinalis L., Lamiaceae) wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Działanie antyoksydacyjne ekstraktu jest efektem dużej zawartości flawonoidów, kwasu rozmarynowego, kwasu galusowego i fenoli. Wyciąg z melisy zawiera również olejek eteryczny, garbniki, gorycze, związki triterpenowe oraz śluzy.

Steareth-25

Zobacz