Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje miętowy zapach w produktach kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Działa antyseptyczne – odkaża, niszczy obecne na skórze drobnoustroje. Wykorzystywany w preparatach zmniejszających ból i pieczenie, np. w kosmetykach do opalania ze względu na właściwości znieczulające, chłodzące. Wykazuje drażniący wpływ na mieszek włosowy, powoduje unoszenie trzonu włosa, co ułatwia depilację za pomocą maszynki. Nadaje odświeżający, miętowy zapach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Menthol jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Istnieją doniesienia o działaniu podrażniającym mentolu, ale nie wykazano tego w testach płatkowych. CIR w 2018 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej olejku z mięty pieprzowej, którego głównym składnikiem jest mentol i uznał go za bezpieczny do stosowania w kosmetykach

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Mentol jest uzyskiwany z olejku miętowego, dlatego ma smak i zapach mięty pieprzowej. Dzięki właściwościom znieczulającym jest szeroko stosowany w łagodzeniu niewielkich bólach gardła.

Sodium Benzoate

Zobacz