Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja wypełniająca, zwiększająca objętość produktu kosmetycznego. Działa przeciwzbrylająco, pozwala na swobodny przepływ cząstek stałych, w ten sposób zapobiegając zlepianiu się produktów kosmetycznych w proszku w bryłę lub zbitą masę. Zabarwia i nadaje perłowy wygląd kosmetykom. Posiada właściwości zmętniające, zmniejsza przezroczystość produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Nadaje efekt rozświetlonej skóry, zwiększa lśnienie włosów. Składnik szeroko stosowany w kosmetyce kolorowej (cienie, pudry, róże), dodawany również do kosmetyków pielęgnujących skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Mica jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Brak oceny CIR ze względu na uznanie Mica przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za bezpieczny dodatek barwny zwolniony z certyfikacji.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Mika to grupa minerałów krzemianowych, które są szeroko rozpowszechnione w różnych typach skał. Mika była używana przez ludzi od czasów prehistorycznych.

Coumarin

Zobacz