Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na konsystencję produktu – środek wypełniający, który wiąże składniki, zapobiega zbryleniu. Nadaje objętość produktom i ułatwia ich aplikację. Stabilizuje emulsję, zapobiega jej rozwarstwieniu.

Działanie kosmetyczne

Absorbent – pochłania sebum i matowi skórę. Pozwala na dłuższe utrzymanie makijażu w wilgotnych warunkach, dzięki absorbcji wilgoci. Zastosowany w peelingach jako środek ścierający wpływa na wygładzenie skóry, ułatwia usunięcie martwego naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Microcrystalline Cellulose jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2009 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej celulozy mikrokrystalicznej i uznał ją za bezpieczny składnik kosmetyczny. Zauważono, że składniki celulozowe znajdują zastosowanie nie tylko w kosmetykach, ale też w produkcji żywności, środków farmaceutycznych i produktów przemysłowych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Celuloza jest podstawowym składnikiem strukturalnym roślin.

CI 77007

Zobacz